Економија 26.09.2018 10:53

Најбогатите во светот ги пренасочуваат средствата се повеќе во приватниот капитал

Најбогатите во светот ги пренасочуваат средствата се повеќе во приватниот капитал

Едни од најбогатите семејства во светот планираат да пренасочат повеќе средства кон приватниот капитал, откако во 2017-та година оваа класа средства помогнаа за средното зголемување на нивните инвестиции за 15,5%.

Ова станува јасно од истражувањето на швајцарската банка „UBS“ и компанијата „Campden Wealth“, во кое учествувале 311 организации кои управуваат со богатството на едно или повеќе богати семејства.

Силните резултати за минатата година дојдоа откако пред една година тие изнесуваа 7%. Тие главно се должат на хартиите од вредност наведени во развиените и пазарите во развој, со што се вратија 23% и 38%, соодветно. Во исто време, приватниот капитал доведе до враќање од 18 отсто, според податоците објавени од „Ројтерс“.

Во 2018-та година очекувањата за најдоброто претставување се да бидат директните инвестиции во ризичниот и приватниот капитал со соодветно враќање од 13% и 11%, како и оние во недвижен имот (8,4%).

Според Сара Ферари, директор на „Global Family Office Group“ во „UBS“, компаниите за управување со семеен капитал предвидуваат добар поврат од почетокот на студијата пред пет години, што според неа го одразува пазарот на акции, како и способноста за перцепција на долгорочен пристап.

Инвестициите во приватниот капитал обично ја вклучуваат распределбата на пари во подолг временски период, за разлика од берзата каде што акциите можат да се продадат побрзо.

Просечното портфолио е во вредност од 808 милиони долари, со 28 проценти од котираните акции, вклучувајќи 6 проценти во пазарите во развој. Во исто време 16% се во фиксен приход, а 46% се во т.н. „Алтернативи“, каде влегуваат приватниот капитал и недвижниот имот.

Истражувањето покажа дека 3,3% од средствата се во суровини и 7% во готово.

Сепак, распределбата на хеџ фондовите и понатаму е релативно слаба, со само 5,6% од просечното портфолио.