Економија 18.01.2019 19:56

Најбрзорастечки градови по БДП помеѓу 2019 и 2035

Најбрзорастечки градови по БДП помеѓу 2019 и 2035

Помислете на најбогатите градови во светот, Њујорк, Токио, Лос Анџелес и Лондон. Но, врз основа на растот на годишниот раст на бруто домашниот производ (БДП), азиските градови, особено оние во Индија, ги надминуваат другите урбани економии.

Според истражувачкиот институт Оксфорд Економикс, сите 10 најбрзорастечки градови по БДП помеѓу 2019 и 2035 ќе бидат во Индија.

Сурат, голем град во северозападна држава Гуџарат, ќе има најбрз економски раст во светот. Сурат е познат како центар за преработка и трговија со дијаманти, но исто така има и силен ИТ сектор, се вели во извештајот, во кој се предвидува дека просечната годишна стапка на раст на БДП ќе се движи од 9,2% од 2019 до 2035 година.

На второ место е Агра – домот на Таџ Махал – кој годинава ќе порасне за 8,6%.

Бенгалуру – познат како индиската Силиконска долина поради својата возбудлива технологија и старт-ап сцена – ќе се зголеми за 8,5% од година во година до 2035 година, ставајќи го на трето место.

Хајдерабад, уште еден индиски технолошки центар, е на четвртото место со раст од 8,47%. Јужниот град исто така е дом на првата IKEA продавница во земјата.

Надвор од Индија, Пном Пен, главниот град на Камбоџа, ќе го достигне најбрзиот раст од 8,1%, додека Дар ес Салам, голем пристанишен град на Танзанија во Индискиот Океан, ќе ги предводи афричките градови со 7,8%.