Компании,Економија 05.12.2018 13:01

Најголемиот британски фармацевтски производител „GlaxoSmithKline“ ја купува компанијата за лекови против рак – „Tesaro“

Најголемиот британски фармацевтски производител „GlaxoSmithKline“ ја купува компанијата за лекови против рак – „Tesaro“

Најголемиот британски фармацевтски производител „GlaxoSmithKline“ договорил купување на американската компанија, специјализирана во лекови против рак – „Tesaro“, за сума од 5,1 милијарди долари. Ова е голема биотехнолошка инвестиција за производителот кој се обидува да го реформира своето фармацевтско портфолио, објави „Ројтерс“.

Компанијата ќе плати 75 долари по акција за договорот, што претставува премија од 110% во текот на 30-дневниот просек. Вестите за високата оценка ги намалија акциите на „GSK“ за 4%.

Договорот му го дава на „GSK“ производот за третман на рак на јајници „Zejula“, кој припаѓа на една нова класа лекови што ветува. Британскиот ривал „GSK“, „AstraZeneca“ го продава својот конкурентен лек од оваа група на „Lynparza“.

Главен извршен директор Ема Вомсли освежувањето на гамата на лекот на „GSK“ го смета како нејзин врвен приоритет. Компанијата ја сигнализираше својата намера да направи други набавки во април кога ангажираше клучен вработен од поделбата „Genentech“ на „Roche“.

„GSK“ заостанува зад своите конкуренти во последните месеци во производството на нови водечки лекови за милијарди долари и во голема мера стои настрана од пазарот на спојувања и превземања во управувањето на претходниот извршен директор Ендрју Вити.

„GSK“ изјави дека купувањето на „Tesaro“ ќе имаат огромна улога на приспособениот профит за првите две години со меѓу 4 и 9 п.п., но и дека купувањето треба да покаже поддршка до 2022-ра година.

Приходите од „Zejula“ како дополнителна терапија при лекувањето на ракот на јајниците изнесуваат 166 милиони долари во деветте месеци до крајот на септември.