Живот 14.11.2018 18:19

Oдлуки кои може да ви ја уништат вашата кариера

Oдлуки кои може да ви ја уништат вашата кариера

Од време на време, треба да донесувате одлуки за вашата кариера и професионалните свиоци кои се пред нас. Во некои случаи, мора да дејствувате на кардинален начин, а во други, да ризикувате поради развојот на кариерата.

Важно е да бидете во можност да направите добар избор, балансирање помеѓу секојдневната рутина и одеднаш отворање на можностите и донесување одлуки кои нема да го нарушат вашиот професионален развој.

„Forbes“ назначи пет одлуки за кариера, кои насочуваат кон неуспех:

Се согласувате, ако е „безбедено“.

Вработените природно преферираат нешто побезбедно и посигурно кога станува збор за нивните кариери. Проблемот е што денес ништо не е навистина „безбедно и сигурно“, покрај талентите што ги поседувате, и вашата намера да ги користите и да ги развивате.

Цели сектори исчезнуваат и стануваат нови насоки. Многу професионалци, кои престанаа да ги ажурираат своите знаења и сет на навики, сметаат дека веќе не се конкурентни на пазарот на труд.

Совет: Не грижете се за безбедноста. Единственото сигурно нешто што треба да направите е да го негувате и да го користите своето знаење за да им помогнете на другите.

Вие не ги користите вашите најважни таленти.

Повеќето професионалци не разбираат дека секој од нас има огромни природни таленти и способности кои се потребни во светот и кои работодавци се должни да ги поттикнат. Клучот за успех е да се идентификуваат кои се вашите таленти и да научат да ги применуваат.

Совет: Повеќето луѓе не можат да одговорат на прашањето: „Во што сте силни?“. Ако не можете, одвојте време да го дознаете одговорот.

Вие одбивате да направите пресврт во кариерата што одговара на промените на пазарот.

Не е добро кога луѓето одбиваат да прифатат дека светот се менува и веќе се променил. Затоа, во еден момент се чувствуваат дека не можат да бидат успешни. Тие не успеаја да „насочат“ кога тие можеа да го сторат тоа.

Совет: Разгледајте и пробајте пет различни патеки за кариера кои ви дозволуваат да направите пресврт во кариерата користејќи го целото свое знаење.

Вие одбивате да го прифатите фактот дека не треба само да размислувате за работа или за една должност.

Стотици корпоративни работници кои работат многу години на едно место, не размислуваат на друг развој на кариерата. Тие се исклучени од надворешниот свет. Тие не учествуваат во создавањето на контакти во други професионални сфери и не мислат на ништо ново или непознато. Тие мислат само дека се нивната работа.

Совет: Одвојте време да почнете да ги надминуваат границите на вашата кариера. Светот е убав и нуди инспиративни сфери за реализација.

Немате намера да се развивате.

Кога ќе одлучите да не се развивате или растете во кариерата, нормално е вашите професионални можности да станат се помалку.

Совет: Не можете да бидете успешни ако не растете. Излезете од вашата удобна зона. Ова е важно за вашата среќа и реализација. Идентификувајте три насоки во кои би сакале да се развивате. Изберете нешто ново за да ве придвижи напред.