Банкарство 05.06.2018 14:19

Ова се најбогатите банки во светот!

Ова се најбогатите банки во светот!

На листата на најголемите светски банки, според нивната целокупна вредност, која што секоја година е објавува „S&P Global Intelligence“, доминираат кинеските банки, пренесе „Business Insider“.

Тука се вклучени вкупно 28 банки со вредност од над илјада милијарди американски долари, од кои 11 се од Европа и Азија, 6 од Северна Америка, а интересен е фактот дека во оваа листа не влегоа „Goldman Sachs“ и „Morgan Stanley“.

„UniCredit“ се најде на 28-то  место со вредност од 1,004 милијарди долари. Потоа „Deutsche Bank“ која во последниов период се соочува со големи проблеми и во изминативе 3 години забележа загуба од 8.7 милијарди евра, а притоа затвори и доста работни места, сеуште се наоѓа во оваа листа. Според информациите германската банка е 15-то рангирана.

Во продолжение погледнете кои банки се во првите 10: