Актуелно 09.08.2018 11:13

Почна бесплатното чистење на 100 оџаци во главниот град

Почна бесплатното чистење на 100 оџаци во главниот град

Кандидатите што ја посетуваат обуката за оџачари во средното училиште ГУЦ „Здравко Цветковски“ деновиве излегоа на терен и почнаа со бесплатно чистење стотина оџаци на граѓаните што се пријавија на повикот на Град Скопје.

Обуката што ја организира Скопје во соработка со Министерството за труд и социјална политика, како и со Агенцијата за вработување, ја посетуваат 10 кандидати.

Како што соопштуваат од Град Скопје, обуката ќе трае три месеци, а за нејзиното времетраење кандидатите ќе добиваат и месечен надомест од 9.000 денари.

По завршувањето, секој од кандидатите, како што додаваат во своето соопштение од Град Скопје, покрај сертификат, ќе добие основни материјали за отворање сопствен бизнис и извесно вработување имајќи предвид дека чистењето на оџаците ќе биде субвенционирано од Градот.

Во метрополата засега има само 8 регистрирани оџачари, а 45 отсто од вкупниот број домаќинства во Скопје се греат на дрва, што е една третина од уделот во вкупното загадување на воздухот во градот.

Градот Скопје додава дека преку целата година работат на намалување и елиминирање на причинителите на загадувањето на долг рок, а една од мерките, како што потенцираат, е токму чистењето на оџаците, што ќе придонесе за намалување на аерозагадувањето во текот на грејната сезона.