Живот 13.09.2018 17:07

Поставено џиновско евро во центарот на градот

Поставено џиновско евро во центарот на градот

Кампањата за влез на Македонија во ЕУ и НАТО со ново име го достигна дното. Името на Македонија очигледно е продадено па токму поради оваа причина власта преку квази невладини здруженија постави споменик на џиновско евро среде Скопје. Група на урбани уметници од Скопје во знак на поддршка за приближувањето на Македнонија кон ЕУ, поставија џиновско евро во центарот на градот, во рамки на граѓанската акција „Зачекори напред, изборот е твој“.

„Се надеваме дека набргу ќе дојде денот кога шарпланинецот, рисот, охридската пастрмка и другите наши симболи ќе заблескаат на монетите на еврото“, велат од групата урбани уметнички акции, појаснувајќи дека секоја земја членка на ЕУ по прифаќањето на eврото како валутa има право на монетите да ги аплицира своите симболи.

Оттаму сметаат дека со оваа акција на граѓаните пластично ќе им се прикаже што значи идното членство во ЕУ и барем за момнет ќе се прошара сувопарниот предреферендумски пејзаж во Македонија.