Економија 05.06.2018 15:15

Путин потпиша закон за контра-санкции против САД и други „непријателски држави“

Путин потпиша закон за контра-санкции против САД и други „непријателски држави“
SAINT PETERSBURG, RUSSIA - MARCH 16: (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin gestures during his meeting with health workers at the Almazov Medical National Research Centre on March 16, 2018 in Saint Petersburg, Russia. The 2018 Russian Presidential Elections will take place on March 18. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)

Претседателот на Русија Владимир Путин потпиша денеска закон за наметнување на контра-санкции против САД и други „непријателски држави“, пренесоа светските агенции.

Нормативниот акт беше одобрен од страна на двете парламентарни комори – Државната Дума и Советот на Федерацијата, односно на 22-ри и 30-ти мај.

Законот и дава право на Владата по наредба на претседателот да наметне различни контрамерки против „непријателските држави“, но тие не смеат да влијаат стоки кои не се произведуваат во Русија и други земји.

Претседателот и по препорака на Советот за безбедност на Руската федерација може да ги преземат одлуките за решавање. Постои, исто така, постапка за откажување на контрмерките ако причините за нивното наметнување се отфрлени.

Агенцијата забележува дека во текот на расправата за законот од финалната верзија биле отстранети текстовите споменати конкретни индустрии, стоки и услуги, а листата на можните контрамерки бил скратен. Мерките за одговор се однесуваат не само на „непријателски држави“, туку и на организации под нивна надлежност, како и на службениците и граѓаните на овие земји.

Законот мора да влезе во сила на денот на неговото официјално објавување