Актуелно 21.06.2018 11:37

Русија воведува царини за американските производи

Русија воведува царини за американските производи

Рускиот министер за економски развој Максим Орешкин најави дека Русија во најскоро време ќе воведе дополнителни царини на увозот на американските производи.

Тоа е одговор на американските царини на увозот на челик и алуминиум.

„Поради продолжувањето на дејството на американските заштитни мерки поврзани со увозот на челик и алуминиум и одбивањето да се надоместат руските загуби, Русија ќе ги искористи своите права согласно прописите на Светската трговска организација и ќе воведе контра-мерки за увоз на производи од САД“, рече Орешкин и додаде дека мерките наскоро ќе почне да се применуваат.

Според неговите зборови, мерките ќе се однесуваат на производи кои имаат еквивалент на рускиот пазар и нема негативно да се одразат на макроекономските показатели.