Актуелно 27.01.2019 14:17

Сопственикот на домашна адреса ги отворил фирмите кои добија бизнис од ЈСП вреден 200.000 евра

Сопственикот на домашна адреса ги отворил фирмите кои добија бизнис од ЈСП вреден 200.000 евра

ЈСП не распишале тендер за купување на електронски картички, туку договорот со „Идкардс“ го склучиле со преговарање, оти итно требало да се набават картички за возење со автобусите, велат ЈСП, објави „Алфа“ телевизија.

Како што објави телевизијата, на огласот се пријавиле три фирми, тврдат од ЈСП, во дописот до Алфа, испратија само цени на два оператори, 120 денари по картичка понудила фирмата, Идкардс, со која јавното претпријатие и го склучиле договорот, а Телеком понудиле 135 денари по картичка. Која е третата фирма и колку понудила, ЈСП не навеле во својот допис.

-Претходна цена на електронска картичка изнесуваше 100 денари по парче, кога вкупно од Телеком, кој досега беше единствениот добавувач на електронските картички, само последниот пат беа набавени 100.000 парчиња на картички. Тогаш во отворена постапка имаше само еден понудувач, за сега во Постапка со преговарање да имаме 3 понудувачи, при што претходниот добавувач, Телеком, понуди цена од 135 денари по парче“ одговорија од ЈСП.

Што се однесува до вториот договор од 130.000 евра за консултантски услови според изборот на ЈСП, Ит плус смарт консалтинг била економски најповелен понудувач. Колку фирми учествувале на овој тендер не навеле ЈСП во дописот до „Алфа“.

-Договорниот орган не може да влијае врз број на заинтересираните и способни економски оператори, а проценета вредност на набавката изнесува 3% од вредноста на Системот кој е предмет на анализа и ревизија, што е целосно во рамките на предвидените норми за ваков вид на услуги, велат од ЈСП.

Улицата „Димо Хаџи Димов“ број 81 е седиштето на двете штотуку формирани фирми „Идкардс“ и „Ит Плус смарт консалтинг“ кои минатиот месец добија два тендери од ЈСП во Скопје, вредни околу 200.000 евра. Според податоците од Централен регистар, оваа адреса е и место на живеење на сопственикот и управител на фирмата, кои двете компании ги отворил во рок од една недела со непаричен влог од по 5000 евра. Соседите од околните куќи, прв пат од Алфа слушнаа дека овој објект е седиште на две фирми.

„Ит плус смарт консалтинг“ е формирана 20 јуни, месец и четири дена по основањето го добила тендерот од ЈСП, вреден 130.000 евра. Истиот сопственик 7 дена подоцна отворил втора фирма Идкардс, која по неполн месе добила бизнис од ЈСП вреден 78.000 евра.