Актуелно 07.08.2018 09:40

Тековниот европски рекорд е 48 степени Целзиусови, измерени во Атина во јули 1977 година. Прогнозата за јужна Шпанија и Португалија за петок и сабота е 47 степени Целзиусови

Тековниот европски рекорд е 48 степени Целзиусови, измерени во Атина во јули 1977 година.  Прогнозата за јужна Шпанија и Португалија за петок и сабота е 47 степени Целзиусови

Европа се соочува со топлотeн бран, а метеоролозите најавуваат дека во наредните денови, може да „падне“ температурниот рекорд, јави Би-Би-Си.

Тековниот европски рекорд е 48 степени Целзиусови, измерени во Атина во јули 1977 година.

Прогнозата за јужна Шпанија и Португалија за петок и сабота е 47 степени Целзиусови.

Медиумите во Европа објавуваат фотографии од намалени езера и суви реки и луѓе кои се ладат во чешми и се обидуваат да се кријат под чадори.

Шпанската национална метеоролошка служба издаде предупредување до граѓаните и објави дека топлотниот бран ќе биде „особено интензивен на југозапад”.