Економија 12.03.2019 12:46

Трамп предложи рекорден буџет од 4,7 билиони

Трамп предложи рекорден буџет од 4,7 билиони

Американскиот претсeдател Доналд Трамп предложи рекорден буџет од 4,7 билиони (4.700 милијарди) долари за буџетската година што почнува на 1 октомври.

Предлог буџетот предвидува поголеми финансии за Пентагон како и 8,6 милијарди долари за ѕидот кон Мексико.

Челници на демократите веднаш го отфлрија планираниот буџет што најавува нова жестока борба само неколку недели по прекинот на делумната блокада на федералната влада што траеше 35 денови, најдолго во историјата на САД.

Американски медиуми јавуваат дека буџетот на Трамп „најверојатно ќе умре“ во Конгресот, но ќе живее во неговата кампања за реизбор во 2020 година. (МИА