Економија 15.05.2024 11:26

Цените на бакарот се искачија на рекордно високо ниво

Цените на бакарот се искачија на рекордно високо ниво

Фјучерсите за бакар достигнаа рекордно високо ниво во средата, бидејќи побарувачката за основниот метал останува силна во услови на лудило во изградбата на центрите за податоци и континуираната електрификација на глобалната економија.

Цените на бакарот на NYMEX достигнаа 5,02 долари за фунта, според податоците на FactSet. Металот досега оваа година доби повеќе од 25%.

Побарувачката на бакар генерално се смета за замена за економското здравје, а металот е критичен за екосистемот за енергетска транзиција. Тоа е составен дел од производството на електрични возила, електрични мрежи и турбини на ветер, особено кога глобалната економија се електрифицира.

Според прогнозите на Банката на Америка, побарувачката за бакар од електричните возила и од целокупниот транспортен сектор ќе се зголеми за околу 5% оваа година.

Бакарот е исто така критичен материјал за каблите што се користат во центрите за податоци, чиј раст ја поттикна побарувачката за црвениот метал, особено бидејќи бумот на вештачката интелигенција создава зголемена потреба за центри за податоци.

„Како што побарувачката за електрични возила продолжува да расте, иако со побавно темпо, фокусот се префрли на бакарот потребен за изградба на центри за податоци“, се додава во белешката на Банката на Америка.

Центрите за податоци се потпираат на бакар за различни електрични апликации – електрични конектори, автобуси, кабли за напојување. Меѓународната агенција за енергетика очекува дека побарувачката за енергија од центарот за податоци ќе се зголеми повеќе од двојно, на повеќе од 1.000 терават-часови (TWh) во 2026 година од 460 TWh во 2022 година.

Меѓународната група за проучување на бакар (ICSG) ги намали прогнозите за суфицит на металот оваа година поради помалото производство од очекуваното.

Прогнозата за раст на производството на бакар за 2024 година беше намалена на 0,5% во споредба со растот од 3,7% проценет од ICSG минатиот октомври 2023 година. Ова главно се должи на побавниот раст на производството од очекуваниот, доцнењето во пуштањето во работа на проектот и ревидираните упатства за производство од големите производители.

Минатиот ноември, First Quantum Minerals го запре производството во Кобре Панама, еден од најголемите рудници за бакар во светот, по пресудата на Врховниот суд и националните протести поради загриженоста за животната средина. Англо Американ, голем производител, рече дека ќе го намали производството на бакар во 2024 и 2025 година бидејќи се обидува да ги намали трошоците.

„Гледаме дека бакарот се искачува до 10.500 долари/t во блиска иднина бидејки знаците на очекувано физичко намалување го одржува моментумот на закрепнување во последните месеци“, напиша Citi во извештајот. Тримесечниот договор за бакар се тргува за 10.185,5 долари за тон на лондонската берза за метали.