Мозаик 22.01.2021 21:40

Важни совети од онколозите: Исфрлете ги овие состојки за да живеете долго

Важни совети од онколозите: Исфрлете ги овие состојки за да живеете долго

Бројот на заболени од оваа тешка болест се зголемува во последно време и затоа неопходно е да се препознаат симптомите.

Онколозите ги истакнуваат најчестите симптоми кои укажуваат дека настанал рак во телото. Секако, најдобриот начин е редовната посета на лекар и систематски прегледи кои често луѓето ги избегнуваат.

Јасните сигнали се јавуваат дури кога болеста се развила, а тогаш веќе е доцна.

Слабост – ова е предизвикано од значаен губиток на крв, што доведува до губење на протеинот хемоглобин, чија главна функција на транспортот на кислородот до ткивата и органите, поради што се чувствува генерална слабост во телото.

Нагло губење на тежината – ако изгубите 5 килограми месечно од необјасниви причини, ова е аларм да се јавите на лекар. Тоа може да биде предизвикано од нарушено здравје на белите дробови, желудникот и органите за варење.

Покачена телесна температура – зголемената телесна температура која не поминува со денови е реакција на нарушениот имунолошки систем.

Болка – овој систем се појавува во последните фази од ракот.

Ракот е многу лоша болест која напредува брзо и затоа е важен редовниот преглед.

Превенцијата на ракот може да се постигне со усвојување на здрави навики:

Намалување на употребата на рафинирани масла.

Исфрлање на газираните сокови.

Да се намали исхраната на јадења од микровална.

Да се исфрли употребата на алкохол.

Да се намали користењето на преработена храна.

Да не се конзумира храна од пластична амбалажа.

Преработениот шеќер да се намали на минимум.

Овие намирници треба да се дел од исхраната:

Многу овошје и зеленчук.

Мед.

Протеини од зеленчук.

2 чаши вода на празен желудник.

Здрави сокови.

Топла храна, но не зрела.