Компании,Финансии 27.12.2018 19:12

Vinci купува мнозински удел од аеродромот Гетвик за 3,2 милијарди евра

Vinci купува мнозински удел од аеродромот Гетвик за 3,2 милијарди евра

Француската компанија „Vinci“ ќе плати околу 2,9 милијарди фунти (3,2 милијарди евра) за мнозински удел во Гетвик, така што го додава вториот по обем аеродром во Велика Британија кон своето портфолио и покрај сенката на „Brexit“, пренесува „Ројтерс“.

Зделката, која се очекува да биде финализирана до јуни следната година, предвидува стекнување на удел од 50,01% и така Гетвик ќе стане во најголемата единечна предност во мрежата од аеродроми на „Vinci“. Сега ќе вклучува 46 аеродроми во 12 земји, соопшти француската компанија.

„Трансакцијата е ретка можност да се здобиете со аеродроми со таква големина и квалитет“, се вели во соопштението.

„Vinci“ се проширува во брзо растечки и профитабилни концесии, како аеродроми и автопати, како и во инженеринг проекти за енергетската индустрија за да се справи со знаците на слабост во други сегменти на градежниот сектор.

Француската компанија инвестира покрај несигурноста во краток рок од последиците врз туризмот по излегувањето на Велика Британија од Европската унија кон крајот на март следната година.

Главниот извршен директор на Гетвик, Стјуарт Вингејт кој ќе ја задржи функцијата, изјави дека аеродромот е да извлекуваат поуки, за да не дозволува повторување на хаосот.

„Денешната порака е возбудлив момент за иднината на Гетвик, но јас и мојот тим остануваме фокусирани на сè што можеме да направиме за да гарантираме можно беспрекорно патување за сите во остатокот од празничниот период“, изјави Вингејт во соопштението.

„Vinci“ го купува делот во Гетвик од постојните акционери, а останатите 49,99% ќе бидат управувани од инвестициската компанија „Global Infrastructure Partners“ (GIP), соопшти француската компанија.

По договорот, „GIP“ ќе го преполови својот удел до 21 отсто, а државниот инвестициски фонд во Абу Даби ќе има 7,9 отсто. Јавниот пензиски фонд на државните службеници на Калифорнија ќе задржи 6,4%, Корејската национална пензиска служба – 6%, а Австралискиот државен фонд „Future Fund Board of Guardians“ ќе има 8,6%.

Во годината до март 2018-та година, Гетвик објави вкупен приход од 764 милиони фунти и 46 милиони патници годишно.

Договорот за Гатвик го следи купувањето на „Vinci“ во аеродромското портфолио на почетокот на оваа година, овозможувајќи му да влезе во САД и да се прошири во Европа.

Помеѓу 2014-та и 2017-та година приходите на „Vinci Airports“ се зголемиле за 196%, а бизнисот со концесии се прошири за 19,3%, а „Vinci Construction“ забележа пад од 9,5% во текот на истиот период.