Актуелно 09.06.2018 10:07

Во Австрија се затвараат седум џамии

Во Австрија се затвараат седум џамии

Австриската влада донесе одлука да се примени постојниот Закон за исламот и забрани работа на седум џамии, како и да го расформира здружението „Арапска верска заедница“, изјави денеска австрискиот канцелар, Себастијан Курц.
Курц на прес-конференција објасни дека се работи за „џамија на сивите волци“, која е во блиска на турската организација Aтиб, како и на „Арапската верска заедница”, на која се забранува работата на нејзините шест џамии.
Атиб е организација на која подолг период и се префрла дека шири турски национализам, а под чадорот на оваа организација во Австрија работат повеќе од 60 здруженија.
Што се однесува до арапската институција, министерот за религија, Гернот Блимел објасни дека одлуката е донесена поради пропагирање на салафизам и финансирање од странство.
На здружението на Арапски верски заедници им се забранува да проповеда ислам и организирање на веронаука. Блимел рече дека дејствувале во координацција со Исламската верска заедница во Австрија, која се дистанцирала од тие џамии и верското здружение.
Курц, исто така рече дека биле протерани повеќе имами поради прекршување на законот за странско финансирање.
Имено, Законот за исламот, кој стапи на сила пред три години, по иницијатива на Курц, кој тогаш беше министер за интеграции, предвидува забрана за финансирање имами и верски организации во Австрија од странство. Дотогаш, повеќе организации, како и имами, беа финансирани од Турција и од други муслимански земји.
Министерот за внатрешни работи Херберт Кикл рече дека надлежните органи водат истрага против вкупно 40 имами, дека се укинува дозволата за престој на двајца имами, како и дека започнала истрага против 11 имами кои имаат дозвола за престој.
Канцеларот Курц истакна дека Австрија е земја на различности, и дека слободата на религијата е еден од важните темели на општеството, но додава дека во исто време мора да биде јасно дека Австрија е правна држава која има закони со кои се регулира соживотот.
За паралелни општества и политички ислам нема место во оваа држава, рече Курц.
Од 260 имами, колку што е Австрија, 60 се осомничени дека се финансирани од странство, беше посочено на прес-конференција, каде што беше истакнато дека секој случај е верификуван поединечно.
Канцеларка Курц истакна дека Австрија е земја на различности, и дека слободата на религијата е еден од важните темели на општеството, но додава дека во исто време мора да биде јасно дека Австрија и владеењето на правото, кој има правни правила со кои се регулира соживот.
Тој истакна дека паралелните општества и политичкиот ислам немаат место во оваа земја.