Живот 18.10.2018 16:23

Во Брисел веруваат дека животот без ЕУ нема да биде лош

Во Брисел веруваат дека животот без ЕУ нема да биде лош

Околу две третини од Европејците не се убедени дека животот би бил полош без Европската унија, покажува истражувањето, цитирано од онлајн изданието „Politico“.

Анкетата што било спроведена по нарачка на Институтот „Пријатели на Европа“ во Брисел, утврдило дека 64% од околу 11.000 испитаниците не се сигурни дека нивните животи ќе биле полоши без ЕУ. Речиси половина (49%) веруваат дека блокот е „несоодветен“.

Младите учесници во анкетата сепак имаат позитивно мислење за Унијата, а 41% од луѓето под 35 години сметаат дека животот би бил полош, ако ја немаше ЕУ.

„Без промена и реформи ЕУ ќе остане неумесена за мнозинството од граѓаните“, вели Паскал Лами од институтот „Пријатели на Европа“ и поранешен еврокомесар за трговија. Консултацијата беше спроведена во септември, како дел од кампањата за важноста на Европа.

Но, Европејците не сакаат „помалку Европа“, покажува истражувањето, при што 90 отсто од испитаниците велат дека ЕУ треба да биде повеќе од единствен пазар. 81% од учесниците во истражувањето не сметаат дека Унијата треба да го дефинира како свој приоритет предавањето на повеќето ингеренции на националните влади за донесување одлуки, што според институтот „значи дека националниот суверенитет не е проблем за мнозинството“.

Според „Пријатели на Европа“, анкетата покажа дека Европејците сакаат ЕУ да даде приоритет на прашањата како што се безбедноста, работните места и справувањето со климатските промени.

Освен тоа анкетата покажала дека над една третина од Европејците сакаат поголема транспарентност од блокот, особено по прашања како буџетските трошоци, а 41 отсто би се радувале да имаат „потежок“ збор пример при гласањето на одлуки поврзани со политиката на ЕУ.