Актуелно 13.02.2019 12:08

Во критична состојба се четири деца заразени со морбили

Во критична состојба се четири деца заразени со морбили

Во критична состојба се четири деца заразени со морбили. Три се на лекување на Инфективна, а едно е на Детска.

Меѓу пациентите на Клиниката за инфективни болести има и детенце со Церебрална парализа и епилепсија кај кого вирусот предизвикал сериозни компликации.

Трите смртни случаи од компликации од морбили за три дена ги исплашија родителите.

Иако вчера комисијата за заразни болести препорача имунизација со МРП за сите бебиња над шест месечна возраст, денеска во Пунктовите не ја спроведуваат мерката бидејќи ја чекаат на писмено одлуката од министерството за здравство.

Од Здравствен дом Скопје ќе бараат дополнителни тимови за спроведување на најавената теренска вакцинација во училиштата, за да не останата пунктовите без медицински кадар. Но, категорични се дека нема да биде боцнато ниту едно дете без дозвола од родителите.