Актуелно 18.02.2019 12:22

Вучиќ: Решавањето на спорот меѓу Грција и земјата која сега се вика Република Северна Македонија беше полесно

Вучиќ: Решавањето на спорот меѓу Грција и земјата која сега се вика Република Северна Македонија беше полесно

Во интервјуто за Блумберг, кое го пренесува Танјуг, Вучиќ потенцира дека прво мора да бидат укинати таксите, а секој договор мора да содржи слободно движење на стока и луѓе.

Блумберг оценува дека откако Атина и Скопје го решија спорот околу името, меѓународниот притисок се префрла на Вучиќ, од кого се бара со косовскиот претседател Хашим Тачи да работи на постигнување договор.

– Решавањето на спорот меѓу Грција и земјата која сега се вика Република Северна Македонија беше полесно, оценува Вучиќ. – Ќе биде потешко од пеколно тешко, истакна српскиот претседател.

Блумберг констатира дека со постигнување договор ќе им се овозможи на двете страни да се приклучат кон ЕУ, а кога е Косово во прашање, и кон НАТО. Агенцијата дополнува дека Србија и натаму е клучна во регионот кој е растргнат меѓу конкурентските интереси на надворешните сили. „За Србија членството во ЕУ е потенцијален економски раст, Косово настојува да ја зацементира својата независност, а Европа сака да ја зголеми стабилноста на Балканот“, истакнува Блумберг. Агенцијата уште оценува дека Русија е внимателна што се однесува на поддршка на евентуален договор кој би можел да го забрза членството на Србија во ЕУ и дополнително да го намали нивното регионално влијание, кое веќе губи на сила.

Вучиќ вели дека и тој и Тачи ќе мора да им објаснат на граѓаните дека ниту една страна нема да добие се што сака.