Со пушење цигари се зголемува физичката активност и се намалува внесувањето на храна, а кога ќе престанеме да пушиме цигари, се добива спротивен ефект.
Пушачите, во просек, имаат помалку килограми од непушачите, а влијанието на никотинот на метаболизмот е комплексен. Се претпоставува дека никотинот го зголемува влијанието на лептинот и грелинот, што резултира со намалување на апетитот.
Лептин е полипептид кој се произведува во масното ткиво. Концентрацијата на лептин ја одржува количината на енергијата која се складира во масното ткиво, а нивото на лептинот зависи од калориите и директно е пропорцинален на количината на масното ткиво.
Грелин е хормон кој го стимулира апетитот. Станува збор за полипептид кој се произведува во желудникот. Тој, заедно со рецепторот се наоѓа во целото тело и на тој начин влијае на многу телесни функции.
Делувањето на грелинот го потиснува никотинот и го зголемува делувањето на лептинот, а крајниот резултат е намалување на апетитот. Никотинот влијае на симпатичниот нервен систем, а резултат е зголемено ниво на адреналин и забрзување на метаболизмот.
Со престанување на пушењето цигари се зголемува апетитот и заздравуваат рецепторите за вкус на јазикот, поради што личноста која престанала да пуши подобро го чувстува вкусот на храната.