Финансии 30.08.2018 14:19

Лондон сеуште водечки финансиски центар

Лондон сеуште водечки финансиски центар

Велика Британија го зголеми своето водство , потврдувајќи дека е  водечки центар за тргување валути во светот, две години по референдум за напуштање на Европската унија, кажува анализата на Ројтерс.

Валутните пазари се еден од најголемите и најдобрите мрежни пазари во светот, со дневна вредност на трансакциите, кои се мерат во илјадници долари.

Ројтерс анализата, врз основа на податоците од централните банки од петте водечки трговски центри, покажа дека просечниот дневен обем на валутно тргување во Велика Британија во април оваа година достигна рекордни $ 2.700 милијарди долари, колку што е 23 отсто повеќе отколку во април 2016 година.

Нејзината стапка на раст беше двојно повисока отколку на САД, каде што изнесуваше 11 отсто, со просечен дневен обем од 994 милијарди долари.

Ова значи дека околу две петтини од продажбата на глобална валута се одвива во Обединетото Кралство, повеќето од нив во Лондон.