Економија 25.04.2018 19:05

АНТИКОРУПЦИОНЕРИ ОД БРИСЕЛ, БЕРЛИН И СКОПЈЕ ЌЕ ГО ИСПИТУВААТ ВЛИЈАНИЕТО НА АНЃУШЕВ ВРЗ СТЕЧАЈОТ ЗА „ФЕНИ“

АНТИКОРУПЦИОНЕРИ ОД БРИСЕЛ, БЕРЛИН И СКОПЈЕ ЌЕ ГО ИСПИТУВААТ ВЛИЈАНИЕТО НА АНЃУШЕВ ВРЗ СТЕЧАЈОТ ЗА „ФЕНИ“

Канцелариите на „Транспаренси интернешнл“ во Скопје, Берлин и Брисел ќе го испитуваат влијанието на вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, врз стечајната постапка за кавадаречкиот металуршки гигант „Фени индустри“. Слаѓана Тасева, претседателка на „Транспаренси интернешнл – Македонија“, вели дека случајот го иницирала канцеларијата во Скопје откако добила претставки од повеќе засегнати страни, меѓу кои и од „Кунико рисорсис“, компанија која, според неа, сè уште е заведена како сопственик на „Фени“, пренесе Макфакс.

„Со двете канцеларии е веќе остварен контакт за проверка на наводите. Во писмото тие наведуваат дека Кочо Анѓушев, заменик-претседател на Владата на Република Македонија, наводно го оркестрира целиот случај со цел компанијата да заврши кај понудувачот ГСОЛ, со што тој ќе успее да го спречи влегувањето на компанијата ‘Енекод’ во Македонија, а со тоа ќе го заштити и уделот што на пазарот го има ‘Енерџи деливери солушнс’, компанија која е во негова сопственост. Ова писмо го испративме до вицепремиерот Анѓушев за да се изјасни по наводите, а неговиот одговор го очекуваме во следните неколку дена. Копија од писмото е испратена и до премиерот на Република Македонија, Зоран Заев“, рече претседателката Тасева.

Таа најави дека има документи за незаконски работи поврзани со „Фени“ и за периодот пред стечајот, но сè уште ги обработуваат и за нив дополнително ќе ја информираат јавноста.

Од кабинетот на вицепремерот кусо објаснија дека од вчера и официјално тој не е сопственик на ЕДС и објаснија дека стечајната постапка се води согласно законот.

„Стечајната постапка се води согласно законот за стечај со соодветни органи на управување за зачувување на стечајната маса со крајна цел заштитата на интересите на доверителите. Владата во рамките на своите активности будно ја следи состојбата заради заштита на јавниот интерес од причина што ‘Фени индустри’ е клучен индустриски капацитет, каде работат над 700 работници. Комбинатот го детерминира економското живеење во кавадаречкиот регионот, но и во државата“, изјавија од кабинетот на вицепремиерот.

Од ЕДС потврдија дека сопственик повеќе не е вицепремиерот и објаснија дека постпаката за продажба на компанијата траела последниве шест месеци.

Извор: sky.mk