Компании,Економија 26.12.2018 19:19

„Apple“ е најчувствителна компанија при конфликтот помеѓу САД и Кина

„Apple“ е најчувствителна компанија при конфликтот помеѓу САД и Кина

Трговската војна меѓу двете најголеми економии во светот, најверојатно, ќе се развие во спор околу правата на интелектуалната сопственост во наредните месеци, изјави аналитичарот Боб Паркер од „Quilvest Wealth Management“.

Според неговите зборови, „Apple“ ќе го носи товарот на секое понатамошно влијание.

Постојаниот долготраен спор помеѓу САД и Кина негативно влијаеше врз пазарите на капитал во последниве месеци, а во декември видовме големи продажби, во контекст на растечката загриженост за потенцијалното економско забавување.

Претседателите на САД и Кина, Доналд Трамп и Си Џинпин, објавија 90-дневен период на стопирање на активностите што ги преземаат едни против други, кој започна на почетокот од месецот. Но, надворешните набљудувачи остануваат високо скептични во врска со шансите Вашингтон и Пекинг да постигнат договор во овој временски период.

„Има добри шанси трговските разговори да се смират, но судската постапка за интелектуална и сајбер безбедноста веројатно е да ескалира“, рече Паркер. „Мислам дека ова ќе биде голем проблем во првата половина од следната година“.

Продажбата од последниве недели го насочи Вол Стрит до најголемата загуба во декември по „Големата депресија“. Сето ова се случува во услови на влошена економска перспектива.

„Amazon“, „Netflix“, „Alphabet“ и „Apple“ го водеа растот на индексот на технологија „Nasdaq“ на најголемиот пазар. Но, реперот забележа пад од 20 отсто во рекордот на крајот на август.

Акциите на „Apple“ паднаа за 32 отсто од својот максимум, а пак на „Amazon“ за 29 отсто. За време на нивните врвни периоди, двете компании имаа повеќе од 1.000 милијарди долари пазарна капитализација.

Ситуацијата за „Apple“ дополнително се влоши поради судската постапка со производителот чипови „Qualcomm“. Патентната „битка“ доведе до втората забрана за продажба на „iPhone“ брендираните телефони – прво во Кина и сега во Германија. Несомнено, ова предизвика загриженост на инвеститорите за тоа колку „Apple“ ќе ги сноси последиците од трговските битки меѓу САД и Кина.

„Според мое мислење, „Apple“ е всушност најчувствителна на конфликтот помеѓу САД и Кина“, рече Паркер. Според него, компанијата нуди американска технологија, но нејзините производи се направени во кинески фабрики од страна на тајванска компанија, што ја прави особено ранлива на трговски конфликти.