Банкарство 18.04.2018 13:47

ФЕД не очекува инфлациски ризици при постепено зголемување на каматните стапки

ФЕД не очекува инфлациски ризици при постепено зголемување на каматните стапки

Федералните резерви може да се придржува до серија постепено зголемување на каматните стапки во САД во текот на следните неколку години без значителен ризик од нездрава инфлација. Ова е она што го изјави претседателот на Федерацијата на федерални резерви на Чикаго, Чарлс Еванс, цитиран од „Ројтерс“.

„Не очекувам висок ризик од инфлациски испади“, изјави Еванс во коментарот што се очекува да биде направен во „Chicago Rotary Clu“. „Сè додека оваа слика продолжува, ФЕД може да продолжи постепено да ги зголемува каматните стапки, притоа следејќи го секое зголемување на инфлаторните тензии“, додаде тој.

Во декември 2015-та година ФЕД го презеде она што се појавува да биде најспоро циклус на зголемување на каматите во неговата 100-годишна историја, а во моментов обемот на трошоците за заеми е помеѓу 1,5% и 1,75%.

Некои економисти предупредуваат дека ФЕД може да има потреба од зголемување на каматните стапки побрзо за да спречи забрзување на инфлацијата во момент кога невработеноста е 4,1% и се очекува да се намали уште додека потрошувачките и бизнис трошоци, како и експанзивната фискална политика, го поттикнуваат економски раст.

Според Еванс постојат мали ризици ФЕД да ги повтори грешките од 70-тите години на минатиот век, кога законодавците дозволија прегревање на пазарот на трудот, отпишувајќи ја инфлацијата и принудувајќи ја централната банка да ги зголеми драстично каматните стапки како одговор на тоа.

Овој пат, според Еванс, инфлацијата и инфлациските очекувања се пониски.

„Сметам дека имаме можноста за трпелив преглед и реакција на дојдовните податоци“, изјави тој и додаде дека очекува инфлацијата да набере инерција, но не брзо или проблематично, како во 70-тите.