Мозаик 04.02.2019 19:26

Фејсбук го слави својот 15-ти роденден

Фејсбук го слави својот 15-ти роденден
Mark Zuckerberg , Facebook...**FILE** Facebook.com's mastermind, Mark Zuckerberg smiles at his office in Palo Alto, Calif., in this Monday, Feb. 5, 2007 file photo. The owners of a rival social networking Web site are trying to shut down Facebook.com, charging in a federal lawsuit that Facebook's founder stole their ideas while they were students at Harvard. The three founders of ConnectU say Zuckerberg agreed to finish computer code for their site, but repeatedly stalled and eventually created Facebook using their ideas. (AP Photo/Paul Sakuma, FILE)

Фејсбук (Facebook) за петнаесет години од формирањето направи големи чекори во “поврзувањето” на светот, но притоа направи и големи грешки каде некои од неговите следбеници ги “претвори” во гласни критичари.

Оваа социјална мрежа е формирана на 4 Февруари 2004 година во собата на Марк Цукерберг на Харвард, а од тогаш постигна незамислив успех, привлекувајки 2,3 милијарди корисници кои ја користат оваа платформа за размена на информации и вмрежување.

Во моментов, таа е критикувана поради тоа што е повеќе фокусирана на раст отколку на заштита на корисниците. Минатата година, мрежата беше вклучена во серија скандали поврзани со заштита на податоците и кршењето на приватноста.

Од Фејсбук само Гугл има повеќе приходи од реклами на интернет.

Фејсбук е сопственик на апликациите на Instagram, Messenger и Whatsapp, коj секојa има повеќе од една милијарда корисници.

Цукерберг (34) продолжува да го брани својот бизнис модел и тврди дека Фејсбук не ги продаде информациите на неговите клиенти и дека може да му се верува. Компанијата има вложено милијарди долари за безбедност и има повеќе од 30.000 луѓе кои работат само на тоа.

И покрај овој “скандал” минатата година, Фејсбук имаше рекорден профит од 22 милијарди евра. Според постоечките податоци, 46,7 проценти од корисниците, или повеќе од 23 проценти од светската популација, го користат Фејсбук.