Мозаик 20.01.2019 17:56

Најдобра вест што може да ја донесете оваа година е да се откажете од Фејсбук

Најдобра вест што може да ја донесете оваа година е да се откажете од Фејсбук

Веројатно, во прв момент ќе си речете дека тоа е одлична одлука, без воопшто да размислите како социјалните мрежи влијаат на вас. Во тој момент воопшто не заслужувате дека тие се огромен извор на анксиозност, депресија и бес, кои стануваат дел од нашето секојдневие.

Сепак, најнегативниот момент од социјалните мрежи е поврзан со тоа дека таквите чувства и состојби на бес и негативно размислување се интегрираат во вашиот живот, така што не можете со сигурност да кажете кога доаѓат од Фејсбук.

Според експертите, луѓето се особено ранливи на социјалните мрежи кога во својата основа се тажни, збунети или вознемирени, како состојбите на прекинување на врската, останување од работа или незадоволство од некои други состојби.

Подготвени сте да се откажете од Фејсбук? Прво, избришете ја апликацијата од вашиот телефон. Поставете ги сите бариери кои можете да ги поставите меѓу вас и социјалните мрежи кои ги користите. Следете ги вашите вести на старомоден начин, или пак преку сајтовите кои се наменети за тоа. Дополнително, правете еднодневни паузи од мрежите.

Таквите паузи ќе ви овозможат подобра слика за тоа како ги користите социјалните мрежи и како тие влијаат на вашето однесување и расположение. Наместо да седите на Фејсбук, одете на јога, прочитајте книга или одете на прошетка.

Уживајте во своето време и енергија.