Економија 06.12.2023 10:15

Фискалната реформа на ЕУ ќе вклучи цели за намалување на долгот

Фискалната реформа на ЕУ ќе вклучи цели за намалување на долгот

Министрите за финансии на Европската унија се очекува да разговараат за цела низа заштитни мерки кои имаат за цел да ги охрабрат владите да се справат со дефицитот и долгот додека оставаат простор за инвестиции во животната средина и одбраната додека се обидуваат да договорат нови фискални правила оваа недела, пишува „Bloomberg“.

Предлогот на Шпанија, која моментално претседава со ЕУ, предвидува земјите да го намалат соодносот на долгот во однос на бруто домашниот производ (БДП) за просечно 1 процентен поен годишно во периодот на приспособување доколку тој надмине 90% на бруто домашниот производ, изјави за „Bloomberg“ висок дипломат од ЕУ. Земјите со долг меѓу 60% и 90% од БДП мора да го намалат за половина процентен поен.

Земјите-членки, исто така, ќе мора да изградат фискален тампон од 1,5 отсто од БДП под прагот на дефицитот на ЕУ од 3 отсто од БДП, рече лицето, кое сакаше да остане анонимно додека дискусиите сѐ уште се во тек.

Предлогот има за цел да им даде слобода на владите да ја финансираат зелената транзиција и да го зајакнат воениот потенцијал на блокот, откако стана јасно како штедењето по финансиската криза ја потисна европската економија, додаде изворот.

Министрите за финансии на членките на ЕУ треба да го разгледаат шпанскиот план кога ќе се сретнат во Брисел на 7 и 8 декември, иако не е сигурно дека ќе се постигне договор.

Предлогот е понапорен од рамката предложена од Европската комисија во април, а фискалниот тампон се смета за компромис за група земји-јастреби предводени од Германија, велат извори запознаени со ова прашање.

Шпанскиот предлог дозволува и мали отстапувања од плафонот на јавните расходи, што ќе стане клучен индикатор за контрола на буџетот. Можните опции вклучуваат максимум 0,25% или 0,5% отстапување годишно и до 0,5% или 0,75% вкупно во период што допрва треба да се одреди.

Давањето приоритет на одбраната во проценките на трошоците на земјите-членки е вообичаено, но другите области на инвестиции остануваат отворени, велат луѓето. Ова, исто така, се однесува на прашањето дали заемите од Фондот за закрепнување на пандемијата или буџетските средства наменети за проекти финансирани од ЕУ ќе го одложат фискалниот напор потребен во период од четири или седум години, во зависност од инвестициите и реформите што ги предлагаат земјите.

Французите, исто така, стравуваат дека правилата што важат за земјите со дефицит над 3 отсто од БДП ќе се применуваат премногу строго, не оставајќи флексибилност за инвестиции во клучните приоритетни области, според официјален претставник запознаен со преговорите.

На конференцијата во Париз во вторникот, францускиот министер за финансии Бруно Ле Мер рече дека правилата се од суштинско значење за враќање на фискалното здравје, но рече дека тие не треба да доведат до големо штедење.

„Не можете да ми кажете да ги поправам јавните финансии во следните три години, но за тоа време не се дозволуваат инвестиции во одбраната или животната средина. Ние ќе одбиеме таква понуда“, рече францускиот министер.

ЕУ привремено ги суспендираше своите фискални правила за време на пандемијата на Ковид и последователната енергетска криза за да ги заштити бизнисите и домаќинствата. Со оглед на тоа што стариот пакт за стабилност и раст веќе не се смета за соодветен, земјите-членки се обидуваат да се договорат за неговата реформа, нагласувајќи ја тензијата меѓу земјите кои повикуваат на тешки квантитативни цели и оние кои сакаат поголема флексибилност.

Франција и Германија, двете најголеми економии на ЕУ, ги насочија своите напори на постигнување компромис во последните неколку недели, иако германскиот министер за финансии Кристијан Линднер беше погоден од буџетска криза по шокантната судска одлука што го измеша финансиското планирање на неговата земја.

Ле Мер рече дека декемврискиот договор е суштински за довербата во ЕУ. Старите фискални правила ќе стапат на сила на 1 јануари, но земјите сакаат да остават доволно време да воведат законодавни реформи пред изборите за Европскиот парламент во јуни.