Финансии 09.08.2018 13:24

Intel продаде чипови за вештачка интелигенција за 1 милијарда долари во 2017-та

Intel продаде чипови за вештачка интелигенција за 1 милијарда долари во 2017-та

Американската компанија „Intel“ објави дека продала чипови за вештачка интелигенција за 1 милијарда долари во 2017-та година Ова е прв пат, во кој вториот по големина производител на чипови во светот ги открива приходите од овој брзо растечки сегмент, кој довел до експанзија на продажбата на ривали, како „Nvidia“, објави „Ројтерс“.

По продажбата на персонални компјутери почна да се „лади“, па „Intel“ стана зависна од продажбата на центри за податоци кои нудат компјутерска моќ за мобилни и веб-базирани апликации. За возврат, овие апликации се потпираат на вештачка интелигенција за функции, како што се слики и пребарување.

Но, експертите генерално веруваат дека т.н. „графичките процесори, како што се „Nvidia“, се подобри за обука за вештачка интелигенција во компјутерските модели, отколку индексот на трошоци за интелектуална сопственост кој „Intel“ го прави со децении“.

Главниот директор на центрите на податоците на „Intel“, Навин Шиној изјави дека во последните неколку години компанијата успеала да модифицира процесори, па да станат 200 пати подобри во подучувањето на вештачката интелигенција. Резултатот е 1 милијарда долари од продажбата на овие чипови во 2017-та година, кога вкупните приходи на компанијата изнесуваа 62,8 милијарди долари.

Новите податоци се важни, бидејќи акциите на „Intel“ минатиот месец паднаа откако компанијата ги објави финансиските резултати за својот бизнис со центрите за податоци кои беа под очекувањата на „Волстрит“. Компанијата, исто така, рече дека нејзината најнова генерација чипови ќе биде одложена до 2020-та година, поради што аналитичарите се загрижени дека ќе го изгубат својот удел на сметка на „Advanced Micro Devices“.