Финансии 16.01.2019 17:05

Кина внесе рекордни 83 милијарди долари во банкарскиот систем

Кина внесе рекордни 83 милијарди долари во банкарскиот систем

Кинеската централна банка на Кина денска вшприца 560 милијарди јуани (83 милијарди долари) во домашниот банкарски систем, што е рекорден износ инјектиран во еден ден, оценува каналот Си-ен-би-си.

Приносот на 10-годишната кинеска државна обврзница по тоа, падна под 3,1 отсто, што е најниско ниво во повеќе од две години според базата за финансиски податоци „Винд“.

Денешното рекордно вшприцување на централната банка беше реализирано преку реверзна репо-аукција или со купување краткорочни обврзници од одделни комерцијални банки со цел кредиторите да имаат повеќе готовина.