Некатегоризирано 30.08.2018 14:11

Народна банка излезе со фрапанти бројки: Домаќинствата се потешко успеваат да ги платат кредитните рати!

Народна банка излезе со фрапанти бројки: Домаќинствата се потешко успеваат да ги платат кредитните рати!

Се потешко домаќинствата успеваат да ги плаќаат кредитните рати. Бројките кои се фрапантни покажуваат дека само една третина успеваат да ги вратат заемите а закупнина за стан успеваат да плаќаат само 18 отсто од граѓаните

Само 29 отсто или помалку од една третина од домаќинствата во земјава можат редовно да ги враќаат земените кредити и да ги вратат заемите, утврдила Народната банка. Анализа на статистичките податоци покажала дека само 18 отсто од македонските семејства може да си дозволат да плаќаат закупнина за стан. Податоците не се новина но, и Народната банка потенцира дека незадоволителната финансиска состојба на домаќинства и неможноста за редовно намирување на основните парични обврски наметнува потреба од нивно натамошно задолжување. Резултатите од истражувањата покажуваат дека дури 60 отсто од семејствата сметаат оти нивните месечни примања главно или во целост не ги задоволуваат потребите.

Целиот текст на Фактор.мк