Финансии 21.03.2019 15:25

Не се програмерите: Кој во јануари земал најголема плата во Македонија?

Не се програмерите: Кој во јануари земал најголема плата во Македонија?

Најновите податоци од статистика покажуваат дека вработените во секторот на воздухопловството земаат најголеми плати .

Имено, според официјалната статистика од ДЗС,  84 656 денари  е сумата на просечната нето плата исплатена во јануари во сектрот на воздухопловен транспорт.

Веднаш потоа следат програмерите со просечни нето плати од 56.664 денари а толкава плата во јануари земале и вработените во консултантски и сродни дејности.

На трето место највисоки просечни нето плати во јануари се исплатени во секторите складирање и помошни дејности во превозот или 45.068 денари .

Четвртото и петото место им припаѓаат на вработени во  производство на основни фармацевтски производи и фармацевтски препарати кои земале 43.859 денари просечна нето плата, и вработени во финансиско-услужни дејности чија нето плата во јануари била 42.259 денари.

Статистиката пресмета дека просечната исплатена нето пораснала за два отсто и изнесува 24.517 денари.