Живот 14.03.2019 12:03

Неквалитетната вода – причина за пожолтувањето на забите

Неквалитетната вода – причина за пожолтувањето на забите

Неквалитетната вода е една од причините за пожолтувањето на забите, покрај вообичаените и општо познати – цигари, кафе и чај, сметаат руски стоматолози и диетолози.

Електронските цигари, исто така, влијаат неподобно. Важно е да си ја запазите заштитната обвивка на забите во добра состојба. Од неа зависи колку забите ќе бидат жолти, сметаат стручните лица.

Диетологот Елена Соломатина нагласува дека забите пожолтуваат и со возраста. Таа во таа смисла ги препорачува млечните производи, но и да не претеруваме со нив, пренесува БГНЕС.

– На стабилизирањето на нивото на калциум добро влијае и сусамот. Богати со калциум се и сардините, макар и конзервирани, вели Соломатина.