Финансии 18.06.2018 13:30

Ова е најценетата валута во светот денеска

Ова е најценетата валута во светот денеска

Според методот на пресметување на вредноста на валутата “Дојче банк”, кинескиот јуан во моментов е највредната валута во светот.

Нивниот метод ги комбинира вредностите на капиталните и трговските текови (вклучувајќи ја паритетот на куповната моќ), кои, според нив, обезбедуваат поцелосна слика од проценката на секој од овие показатели.

Дојче банк верува дека нивната методологија дава добар увид во предвидувањата за идните долгорочни валутни движења.

По јуни, највредните валути во тоа време се тајландската, јужнокорејскиот победник и чешката круна. Меѓу неоправдано скапи се доларот и еврото. На другиот крај од спектарот, најевтина и највредна е турската лира, мексиканската и колумбиската пезоси, а ефтината е  и шведската круна, британската фунта и швајцарскиот франк.