Економија 17.12.2018 13:43

Хрватска подготвува писмо со намера, ЕУР валутата се поблиску

Хрватска подготвува писмо со намера, ЕУР валутата се поблиску

Хрватска се подготвува  во наредните години да се префрли од куни во евро валутата. Според Борис Вујчиќ, гувернерот на Хрватската народна банка, следната година ќе го направат првиот чекор.

“Првиот чекор е да се влезе во” ЕРМ II “. Праќаме писмо со намера да се приклучиме на девизниот курс” ЕРМ II “, и треба да уследи во релативно брз рок”, вели Вујчиќ.

Според него, со формално искажување на намера за влез во механизамот “ЕРМ II”, во писмото ќе бидат опишани и сите активности кои се планираат, така што Хрватска ќе стане полноправен кандидат. Влезот во “ERM II” веројатно може да се случи една година по испраќањето на писмото за намера.

“Не постојат формални критериуми за влез во” ЕРМ II “, а сегашните членови на еврозоната мора да ја прифатат Хрватска како добар кандидат. Единствен дополнителен услов за влез во тековниот механизам на девизниот курс е пристапување на т.н.. тесна соработка со Единствениот надзорен механизам (SSM), објаснува Вујчиќ, пренесува Večernji.hr.

Тесната соработка подразбира дека најголемите домашни банки ќе бидат контролирани од Европската централна банка.

“Формирањето на блиска соработка вклучува серија на правни, а потоа оперативни и технички подготовки и тоа бара одредено време”, вели Вујчиќ.

Имплементацијата на овие мерки ќе ги надгледува Европската централна банка и Европската комисија, и нивната позитивна оценка треба да ја отвори вратата за да се испрати официјално барање влез во курсниот механизам. Според Вујичиќ, во моментов Хрватска е на почетокот на преговорите со партнерите од ЕУ за содржината на писмото на намери.