Финансии 21.12.2018 18:16

Платите во Германија се движат од 3.173 до 4.013 евра

Платите во Германија се движат од 3.173 до 4.013 евра

Реалната заработка во Германија се зголеми за 1,5 проценти во третиот квартал, што е највисок раст за две години, според податоците објавени денеска од страна на Германската статистичка служба.

Истовремено, номиналната заработувачка се зголеми за 3,6 отсто во периодот јули-септември во споредба со истиот квартал лани, што е највисок раст од вториот квартал од 2011 година, објави Ројтерс.

Потрошувачките цени се зголемија за 2,1% во однос на претходната година.

Просечната бруто плата во западногерманските покраини изнесува 4,013 евра месечно, а во источниот дел на земјата 3,173 евра.

Најголем пораст на платите е регистриран во секторот за недвижнини, култура и забава, додека заработката во образованието и во некои други услужни сектори заостанува зад просекот.

Германската централна банка Бундесбанк минатата недела ја намали прогнозата за раст на Германија за оваа година на 1,5 отсто од 2,0 отсто, а за следната година на 1,6 од 1,9 отсто.