Финансии 17.12.2018 16:00

Повеќе држави во регионот ќе ја покачат минималната плата во 2019-та, Македонија останува на дното

Повеќе држави во регионот ќе ја покачат минималната плата во 2019-та, Македонија останува на дното

По направената анализа на сите земји кои гравитираат на и околу Балканот, може да се констатира дека само Црна Гора има помала законски одобрена минимална нето-плата од Македонија.

Македонија на крајот од 2018-та има 196 евра „минималец“, што е повеќе само од најнискиот законски дозволен работен доход од Црна Гора. Таму минималната плата во моментов изнесува 193 евра, односно замо три евра помалку од македонската, иако просечните плати на Црногорците се многу повисоки од нашите и изнесуваат 510 евра.

Во БИХ, чии два кантона се мошне зависни од финансиската и политичка поддршка од меѓинародните фактори, имаа евидентирано 208 евра минимална плата.

Повисока минимална плата има и Србија, каде што во моментов таа изнесува 213, што е за 17 евра повеќе од македонската, нешто сличен сооднос и кај просечните работни примања.

Косово во моментов ги дели најниските просечни плати, но Социјалниот совет го прифати предлогот од следната година минималната да биде 250 евра.

Во Бугарија минималните-плати растат прогресивно од година в година и однапред се законски проектирани, па така од 1 јјануари 2019-та таа ќе изнесува 292 евра.

Хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ објави дека минималецот во 2019-та се зголемува за 9 отсто и ќе изнесува 404 евра, односно ќе расте втора година по ред.

И Словенија е една од земјите каде што минималната плата е проектирана однапред и расте прогресивно, па така во 2019 ќе биде 667 евра во 2019-та.

Во Романија во 2019-та минималната плата ќе биде 447 евра, но во бруто-пресметка. Сепак расте три години по ред  Во2018-та е 408, а во 2017-та беше 312  евра.

Во Турција денес минималната плата е 263 евра и покрај падот на турската лира. Минималецот таму постојано се зголемува, но падот на лирата веднаш го следи.

Минималната плата во Грција е многу помала од пред деновите на големата финансиска криза, но изнесува 586 евра, но според Евростат таа е 684 затоа што Грците добиваат 14 плати годишно.

Во Кипар минималната плата важи само за девет професии и границата е до 870 евра.