Финансии 14.08.2018 19:42

Продажбата на недвижнини е во пораст во Кина споредбено со минатата година

Продажбата на недвижнини е во пораст во Кина споредбено со минатата година

Инвестициите во имот во Кина се зголемија за 10,2% во првите седум месеци од 2018-та година во однос на истиот период од минатата година, покажуваат официјалните податоци, цитирани од „Ројтерс“.

За споредба, во првите шест месеци од годината, инвестицијата бележи раст од 9,7%.

Продажбата на недвижности пораснале за 4,2% помеѓу јануари и јули во однос на истиот период од минатата година. Во првите шест месеци од оваа година, растот на продажбата достигна 3,3%, според податоците на Државниот завод за статистика на Кина.

Новозапочнатите згради пораснале за 14,4% меѓу јануари и јули во однос на зголемувањето од 11,8% за полугодието.

Како знак за ублажување на условите за финансирање на средствата, повикани од кинеските претприемачи во областа на недвижностите во првите седум месеци, се зголеми за 6,4% во однос на истиот период од претходната година. За шестмесечен период, растот изнесуваше 4,6%, според националната статистика.