Живот 11.02.2019 21:20

Што е ангиом и како да го спречите неговото појавување?

Што е ангиом и како да го спречите неговото појавување?

Ако одеднаш ви се појави црвена точка на вашата кожа, одвојте време да разберете и да научите што треба да направите.

Ангиом – мал бенигнен тумор кој се состои од крвни садови.

Постојат два главни виновници за неговата појава и тоа:

1. Возраст. Кај многу луѓе, ангиомот се појавува на возраст од околу 30 години. Како по правило, во овој случај, тој изгледа како мала конвексна цреша, која се наоѓа главно на грбот, рацете и рамената.

Таквите ангиоми, предизвикани од возраста, се поврзани со промените во крвните садови на кожата и крвта.

2. Ако ангиомот изгледа како трошка, која се разгранува по страните, може да укажува на проблеми со црниот дроб, васкуларни нарушувања или хормонални проблеми.

Ако забележите црвен белег, кој одеднаш почнува да ја менува својата големина, веднаш одете на лекар!

Во други случаи, кога ангиомите се мирни и не ја менуваат својата големина, нема место за паника, но во секој случај, при редовната лекарска контрола кај вашиот матичен доктор, покажете му ги промените на вашето тело.

Како да се спречи појавата на ангиоми во иднина?

Појавата на ангиомите, може да биде поврзана со исхраната.

Најдобар начин за да се спречи нивното настанување е здравиот начин на живот и урамнотежена исхрана.

Пијте природни сокови кои самите сте ги подготвиле и многу вода! Јадете свеж зеленчук, не заборавајте на здрави масти, како што се авокадо и маслиново масло.

Ваквиот начин на исхрана на едноставен начин може да ве заштити од појава на ангиоми и да придонесе, вашата кожа и во зрелите години да ја задржи свежината и младешкиот изглед.