Актуелно 25.10.2018 13:13

Што се сменило во рок од неколку денови: Рамчиловиќ, Александрова, Канческа и Исмајлоска на 15 октомври гласале „Против“ промена на Уставот

Што се сменило во рок од неколку денови: Рамчиловиќ, Александрова, Канческа и Исмајлоска на 15 октомври гласале „Против“ промена на Уставот

Само неколку денови пред да гласаат за „ЗА“ ставање на дневен ред на точката за промена на Уставот пратениците Емилија Александрова, Зекир Рамчиловиќ, Нола Исмајлоска и Елизабета Канческа Милеска на 15.10.2018 година гласале „ПРОТИВ“ ставање на оваа точка за промена на Уставот на дневен ред.

Јавноста се прашува што ли се сменило во тие неколку денови?

Инаку чудно е како претходно пратениците Нола Исмајлоска-Старова и Зеќир Рамчиловиќ беа првите двајца пратеници кои на социјалните мрежи го искажаа својот став дека немаат намера да гласаат за уставните измени и да одат против волјата на граѓаните. Набрзо со статус на Фејсбук истиот став го искажа и пратеничката Емилија Александрова. Сите тројца во петокот вечерта го погазија својот збор.

-Како што се приближува 30 септември се почесто Референдумот е тема на разговор. Во кампањата ја побарав вашата поддршка и чувствувам одговорност да го споделам својот став. Како пратеник, моја должност е да го почитувам Уставот и да бидат гласот на оние кои ме избрале. Никој не е над волјата на народот, затоа што функцијата треба и мора да биде гласот на луѓето кои живеат во Република Македонија. Верувам во вашата мудрост и немам намера да бидам против вашата одлука на 30 септември, објави Исмајлоска – Старова на Фесјбук додавајќи дека нема да гласа за уставните измени.

Втор кој се огласи на социјалните мрежи беше пратеникот Зеќир Рамчиловиќ.

-Како припадници на бошњачкиот народ за нас е прифатливо решение само доколку истото е прифатено до мнозинството на македонскиот народ и од мнозинството на сите македонски граѓани. Приоритетот го даваме на македонскиот народ, а потоа на сите македонски граѓани затоа што како Бошњаци сме дел и од нација на друга држава. А, особено што ние Бошњаците сме доживеале и промена на име од Босна во Босна и Херцеговина, промена на име на јазик од босански во земаљски, потоа во српско-хрватски, па и забрана за изјаснување како Бошњаци се до 28 септември 1993 кога ги вративме сите елементи на нашиот идентитет, напиша Рамчиловиќ.

-Како народен претставник непосредно избран да ги застапува граѓаните во Собранието, имам дадено свечена изјава дека ќе го почитувам Уставот и ќе ги бранам интересите на Република Македонија. Како пратеник, немам ниту мандат, ниту овластување, а ни лична намера, да гласам за било какви измени во Уставот со кои би се променило уставното име на мојата татковина – Република Македонија, пишуваше пратеничката Емилија Александрова