Актуелно 19.04.2018 11:57

СКАНДАЛОТ ВО ЕЛЕМ СЕ ПРОШИРУВА:Ќерката на Џафери и синот на Грчев примени без конкурс

СКАНДАЛОТ ВО ЕЛЕМ СЕ ПРОШИРУВА:Ќерката на Џафери и синот на Грчев примени без конкурс

Ќерката на претседателот на Собранието Талат Џафери и синот на архитектот и претседател на Комисијата за „Скопје 2014“ Мирослав Грчев, добија вработувања во државната „Електрани на Македонија“ (ЕЛЕМ). Нивните работни места не беа огласени и примени се без конкурс, што дополнително ја зовре јавноста во ситуација кога се бара чесност, непристрасност и транспарентност по промената на власта пред десетина месеци. Од ЕЛЕМ потврдуваат дека своите редови ги засилиле со Димитар Грчев и Бесија Џафери објаснувајќи оти сѐ е чисто и законски, објави „Независен“.

„Примени се преку Агенцијата за вработувања, а во такви случаи тоа значи дека тие не се вработени во ЕЛЕМ, туку ни се отстапени од Агенцијата. Конкретно, нивниот договор е од 5 април и трае до 31 декември, односно до крајот на годината. Колегата е на место инженер за животна средина, а колешката е референт за правни работи. За овој тип вработувања не е потребно да се распише оглас бидејќи се привремени. Хипотетички, доколку по истекот нивните договори бидат продолжени на неопределено, тогаш ќе мора работните места да се огласат. Уште една работа: без оглед што договорите за вработување им се привремени, и за нив мораше да се добие согласност од Министерството за финансии“, велат од ЕЛЕМ за „Независен“.