Живот 23.02.2019 01:05

Слабеењето почнува од главата

Слабеењето почнува од главата

Се почнува од главата, тоа сме го слушнале многу пати. Овој принцип исто така може да се примени на исхраната. Ако одлучиме да јадеме поздраво, нема да биде доволно само да се фокусираме на зеленчук, да се намали внесот на масти и јаглехидрати, туку и да се размислуваме на одредени начини. 

Германската студија покажа дека луѓето што размислуваат за здрава храна при подготвување на оброци служат помали порции, што е клучен фактор за губење и одржување на телесната тежина. Учесниците на студијата биле поделени во три групи. На првата и беше кажано да се фокусира на здравствените придобивки од храната, на другата да ужива во вкусот, третата на ситост, додека контролната група не добила никакви упатства за однесување.

Најмали порции избирале од првата група, што значи дека кога свесно размислуваме за здравствени придобивки, донесуваме подобри одлуки кога е во прашање храната.