Актуелно 16.10.2018 11:28

Словенија размислува да ги вработува пензионерите

Словенија размислува да ги вработува пензионерите

Словенечката влада размислува да поттикне и да мотивира поголем број пензионери да се вклучат на домашниот пазар на труд.

„Ме шокира кога велат дека во Словенија не се исплати да се работи и жал ми е што претходната влада не успеа да го направи работното законодавство пофлексибилно, изјави министерот за економија, Здравко Почивалшек, во разговор за СТА.

Додаде дека недостигот од работна сила во Словенија, односно потребата од работна сила поради економскиот раст во последните години, е еден од главните фактори поради што планираниот раст на БДП в година би можел да падне под очекуваното.

Годинава во Словенија се регистрирани 74.000 невработени лица, а министерот вели дека барем 20.000 би можеле да се вработат, со промени во политиката на социјалните давачки и надоместувања за невработените.

Висината на основните минимални животни трошоци во Словенија годинава е проценета на 441 евро, па износот на давачки е зголемен на 331 евро. Од друга страна, минималната плата за полно работно време што ја добиваат повеќе од десетина илјади лица изнесува 638 евра.

Оваа разлика, според оценките на некои работодавци е мала, па на дел од населението повеќе му одговара да се регистрира како социјален случај наместо да работи, a оттука неопходни се мерки за мотивација. Друг извор за дополнително активирање кадри на пазарот на трудот, според оценките на Почивалшек, лежат во вработувањето на постарите кои веќе се во пензија, но сè уште се спсобни за работа или имаат знаења во областа во која претходно работеле.

Министерот наведе дека Словенија ќе вработува кадри од странство, а освен работници од подрачјето на поранешна Југославија, ќе бара работна сила во Грузија и Украина.

Според последните податоци во Словенија работат околу 70.000 странци. Меѓу нив најмногу од Босна и Херцеговина, околу 40 проценти, а не е мал бројот ни на вработени од Србија, Косово, Македонија и Хрватска.

Најнови вести