Економија 21.09.2018 16:39

Земјите од ЕУ загубија од данокот за додадена вредност (ДДВ) системот трена да се надгради и ажурира

Земјите од ЕУ загубија од данокот за додадена вредност (ДДВ) системот трена да се надгради и ажурира

Во 2016-та година, земјите од ЕУ загубија од данокот за додадена вредност (ДДВ) во вредност од речиси 150 милијарди евра, се вели во извештајот што го презентираше Европската комисија.

Т.н. „неисполнувањето на потенцијалните приходи од ДДВ-то“ ја претставува разликата помеѓу можните и всушност наплатените даночни приходи, објави прес-службата на ЕК.

Податоците покажуваат дека сегашниот систем на ДДВ треба да се промени, заедно со подобрата соработка на европските земји, за да можат целосно да ги искористат приходите од ДДВ-то.

Споредено со претходната година, во 2016-та година неспроведувањето на потенцијалните приходи од ДДВ-то номинално се намали за 10,5 милијарди евра на 147,1 милијарди евра. Додека релативното учество се намали од 13,2 отсто на 12,3 отсто од вкупните приходи од ДДВ.

Индикаторите на поединечни земји се уште значително се разликуваат. Неуспехот да ги исполнат потенцијалните приходи од ДДВ-то се намалија во 22 земји на ЕУ. Добри индикатори имаат Бугарија, Латвија, Кипар и Холандија. Во секој случај, загубата на приходите од ДДВ-то опадна за повеќе од 5 проценти. Неуспехот да ги исполнат потенцијалните приходи од ДДВ-то се зголеми во шест земји – Романија, Финска, Велика Британија, Ирска, Естонија и Франција.

Иако на ниво на ЕУ е постигнат голем напредок во подобрувањето на наплатата и управувањето на ДДВ-то, сега е ред на земјите да преземат акција и што е можно поскоро да се договорат за многу пошироката промена предложена минатата година од ЕК, забележува Брисел.

Целта е системот да биде надграден и ажуриран за да им олесни на компаниите.