Актуелно 08.02.2019 15:29

Германија и Франција постигнаа компромис за „Северен поток 2“

Германија и Франција постигнаа компромис за „Северен поток 2“

Германија и Франција ги решија своите контроверзии околу гасоводот „Северен поток 2“. Берлин и Париз денеска го претставија предлогот договорен со Европската комисија.

Со новиот предлог, проектот за гасовод, кој беше на работ на неуспех поради францускиот отпор, сепак има шанса да се реализира. Денес земјите на ЕУ ќе гласаат за релевантната директива.

Ова е ревизија на т.н. „директива за гас“. Со промените, Европската комисија има намера да има поголемо влијание врз проектите за гасоводот како „Северен поток 2“. Германија се обиде да го спречи ова во изминатите неколку месеци.

Комисијата, на пример, сака да ја отфрли работата на гасоводите и снабдувањето со гас, дури и за проекти надвор од ЕУ. Во случај на „Северен поток 2“, и двата се во рацете на рускиот концерн „Газпром“. Во средата, „Süddeutsche Zeitung“ напиша дека Франција изненадувачки има намера да го поддржи проектот на Европската комисија.

Во четвртокот медиумските извештаи објавија дека властите во Берлин направиле офанзива за привлекување на флуктуирачки земји, вклучувајќи ја и Франција.

Критичарите на „Северен поток 2“ стравуваат дека ЕУ е премногу зависна од Русија. Американскиот претседател Доналд Трамп и дипломатите во Вашингтон се меѓу најгласните критичари на проектот. Американскиот амбасадор во Берлин, Ричард Гренел, ги предупреди германските компании да не учествуваат во проектот. Тие имаат „значителни ризици за санкции“, предупреди Гренел. Сепак, изградбата на гасоводот веќе започна, а меѓу финансиерите на проектот се германските компании „Uniper“ и „Wintershall“ и француската компанија „Engie“.