Актуелно 17.04.2019 13:09

Ѓорѓиев: Кога на СДСМ им требаше гласот на студентите ветуваа брда и долини, денес тие се жртви на лагите на власта

Ѓорѓиев: Кога на СДСМ им требаше гласот на студентите ветуваа брда и долини, денес тие се жртви на лагите на власта

Студентите се жртви на лагите и катастрофалните политики на СДСМ и Зоран Заев. Кога на СДСМ им требаше гласот на студентите ветуваа брда и долини, а кога дојдоа на власт студентите за нив станаа категорија на луѓе која не постои, обвинува Филип Ѓорѓиев од ВМРО-ДПМНЕ.

-Условите за живот по студентските домови наместо да се подобруваат како што ветуваше СДСМ, тие од ден на ден стануваат се полоши. Студентите живеат во мизерни и супстандардни услови, а функционерите тераат кампања за Стево Пендаровски, наместо да работат за подобрување на животот на македонскиот студент.  Додека владата се луксузира и троши стотици илјади евра за морски плодови и апетисани, студентите добиваат минимални и ладни оброци во кои често може да се најдат бубачки, но и игли и отпушоци од цигари. Топлата вода во студентските домови стана вистински луксуз и студентите се приморани да се тушираат со ладна вода, а за да биде потрагично студентите од „Стив Наумов“ во најладните денови немаа ниту вода, парно греење, вели тој.

Ѓорѓиев истакнува дека наместо реновирани соби во студентските домови „Кузман Јосифовски Питу“ и „Стив Наумов“, студентите живеат во соби полни со влага каде ѕидовите речиси се распаѓаат.

-А, исто така неодамна јавноста беше сведок како во студентскиот дом „Стив Наумов“ падна плафонот во тоалет во една од собите при што некој студент можеше сериозно да биде повреден. Лифтовите во домовите „Кузман Јосифовски Питу“ и „Гоце Делчев“ понекогаш не работат цели месеци и студентите мора да се качуваат по 7 или 14 катови по неколку пати во денот. Дворовите изгледаат како градилишта, полни се со ѓубре и шут и при најмали врнежи се создаваат цели езера при што практично е невозможно да се помине. Воедно заради неодржувањето на тревните површни излегуваат змии кои претставуваат сериозна закана по животите на студентите. СДСМ покажа целосна негрижа за студентите во Република Македонија.  Бедата и мизеријата повеќе не смеат да бидат секојдневие за македонскиот студент. СДСМ мора веднаш да си замине, затоа што студентите во Република Македонија заслужуваат подобро, порача тој.