Економија 06.12.2018 11:36

Кои се најголемите политички ризици за светската економија во 2019-та?

Кои се најголемите политички ризици за светската економија во 2019-та?

Аналитичарите на агенцијата „Bloomberg“ ги дефинираат светската трговска војна, „Brexit“ и цените на нафтата како основни ризици кои можат да влијаат на растот на светската економија во 2019-та година.

Според анкетата објавена од агенцијата, експертите посветуваат посебно внимание на односите меѓу САД и Кина. Лидерите на двете земји се согласија на почетокот на декември за прекин на „огнот во војната“. Кинескиот претседател Си Џинпин и американскиот претседател Доналд Трамп детално разговараа за новата ситуација во кинеско-американските односи.

Двете земји ќе треба да постигнат заемно разбирање за вакви клучни проблеми кои поврзани како „камен на сопнување“, пред развојот на билатералните контакти, како поголем пристап до пазарот, заштита на интелектуалната сопственост, отстранување на ограничувањата за извоз на нови технологии, сајбер безбедноста и борбата со интернет-криминалот. Ако ситуацијата не биде решена во текот на следните три месеци, Вашингтон вети дека ќе ги подигне значително од 10 отсто царините на широк спектар на кинески стоки на 25 отсто.

Ако САД воведат царини на сите увозни стоки од Кина, кинескиот бруто домашен производ (БДП) ќе изгуби 1,5 процентни поени во 2019-та година, а како целина растот на економијата ќе се намали до 5 проценти, иако суштински мерките како одговор кои ќе ги преземе Кина, ќе го ублажи ударот, истакнаа експерти од „Bloomberg“.

Меѓу наведените ризици е ситуацијата во Италија. На крајот од октомври, Европската комисија побара од Рим да го прилагоди својот нацрт-буџет за 2019-та година. Во јуни, ЕК и препорача на Италија да го намали својот буџетски дефицит за 0,6 отсто од БДП-то во 2018-та година. Во нацрт-буџетот презентиран во октомври, Италија постави зголемување од 0,8-0,9 проценти за да ги зголеми своите социјални програми. Сепак, италијанската влада го остави непроменет проектираниот дефицит за 2019-та година, намалувајќи ги само некои од показателите во проектот.

Според аналитичарите на „Bloomberg“, ризикот од „Brexit“ за глобалната економија е следната година. На крајот на ноември лидерите на ЕУ се согласија со Британија за „Brexit“ и политичка декларација за идните односи со Лондон. За да стапи на сила, овој договор мора да биде одобрен од страна на Европскиот парламент и британските законодавци. „Brexit“ е закажан за 29-ти март 2019-та година, по што, според планот, треба да има преоден период до крајот на 2020-та година.

Според експертите на „Bloomberg“, ако постои т.н. „hard Brexit“, Велика Британија ја напушти ЕУ без договор, па растот на економијата на Велика Британија ќе биде за 7 отсто помал до 2030-та година, во споредба со растот што земјата ќе го има ако остане во ЕУ. Ако има договор за „Brexit“ кој вклучува членство на Лондон во европската царинска унија, се очекува британскиот БДП да биде со 3 проценти понизок до 2030-та година, отколку ако земјата го задржи членството.

Меѓу останатите ризици за светската економија во 2019-та година експертите на „Bloomberg“ ја посочуваат цената на нафтата, како и претстојните избори во голем број земји во текот на следната година. По прашањето за нафтата клучен фактор претставуваат односите меѓу САД и Иран, како и активностите за намалување на нафтената екстракција на земјите од Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и на земјите производители на нафта, кои се надвор од картелот, но се дел од формата „ОПЕК +“

 

Извор: Денар