Актуелно 25.03.2019 17:22

Метар квадратен во Скопје лани чинел 46.764 денари, во другите градови 33.157

Метар квадратен во Скопје лани чинел 46.764 денари, во другите градови 33.157

Просечната цена на метар квадратен станбена површина во 2018 година изнесувала 43.155 денари, што е за 3,2 отсто повеќе во однос на 2017 година, соопшти Државниот завод за статистика.

Во Скопје, метар квадратен лани чинел 46.764 денари, што е за 7 отсто повеќе од 2017 година, додека во останатите населени места во државата цената била 33.157 денари, што е зголемување за 3,6 проценти од претходната година.

Што се однесува на просечната цена на метар квадратен во второто полугодие од 2018 година, таа е намалена за 3,9 отсто во однос на првото полугодие, а во Скопје намалувањето изнесува 2,8 проценти.

Наведените просечни цени се без данок на додадена вредност.