Економија 17.01.2019 10:53

Nokia отпушта 350 луѓе од својот тим

Nokia отпушта 350 луѓе од својот тим

Компанијата „Nokia“ ќе отпушти околу 350 од своите 6.000 вработени во Финска во оваа година, како дел од нејзината програма за намалување на трошоците, која има за цел да и заштедат 700 милиони долари трошоци за оперативните активности и производство до крајот на 2020-та година.

Фирмата со седиште во Финска тврди дека консултациите со вработените ќе започнат на 22-ри јануари. Намалувањето ќе влијае на деловната единица на „Nokia“, како и луѓето кои работат во поддршка.

„Нашата индустрија е една од оние во кои постојано се фокусира на трошење е клучна и планираните мерки за трансформација се клучни за обезбедување на конкурентноста на „Nokia“ на долг рок. Слични решенија не се лесни, но ќе се потрудиме да ги потпомогнеме нашите вработени во рамките на овој процес на промена“, коментира Томи Вито, менаџер на „Nokia“ за земјата.

„Раниот прогрес во „5G“ е добар и ние продолжуваме да ги зголемуваме нашите инвестиции во оваа клучна технологија“, додава тој.

Компанијата соопшти дека нејзината глобална програма за реструктуирање и задржување на трошоците ги опфаќа и другите земји. „Плановите и мерките ќе се разликуваат според локалните закони и практики“, посочуваат уште од „Nokia“.

Претходно овој месец „Nokia“ ја финализираше продажбата на мнозинскиот удел од „IP Video“ на „Volaris Group“, канадска софтверска компанија. Финансиските услови од договорот не беа објавени.