Економија 10.01.2019 12:59

Швајцарско чудо: Стапката на невработеност кај младите помала од онаа кај возрасните

Швајцарско чудо: Стапката на невработеност кај младите помала од онаа кај возрасните

Швајцарија во 2018-та постигнала рекордно ниска просечната месечна стапка на невработеност во земјата во последните десет години од само 2,6 отсто, во споредба со 3,2 од 2017 година, според податоците на Државниот секретаријат за економски прашања – SECO,

Она што е најинтересно е дека стапката на невработеност кај младите минатата година достигнала 2,4 отсто, што е за 0,7 отсто помалку во однос на претходната година.

Просечната месечна стапка на невработеност на лица постари од 50 години изнесува 2,5 проценти.

Во соопштението SECO констатира дека податоците од 2018 покаживаат дека швајцарската економија и пазарот на труд се “стабилни и во здрава состојба.”

Минатата година, Швајцарија месечно во просек имала по 118.103 невработени, што е за 25.039 помалку во споредба со 2017 година.