Актуелно,Банкарство 27.09.2018 17:15

Тереза Меј бара нови инвеститори во Британија по брегзит

Тереза Меј бара нови инвеститори во Британија по брегзит

Британската премиерка, Тереза Меј, ги повика бизнисмените да инвестираат во Обединетото Кралство по излегувањето од ЕУ. Слободна трговија, иновација и соработка се важни елементи помеѓу партнерите со кои ќе тргуваме, рече Меј.

Состојбата на Обединетото Кралство е сè уште под знак прашалник, изјави премиерката и додаде дека иако односите со ЕУ ќе се променат, овие две страни ќе продолжат да соработуваат.

„Би сакале непречена трговија“, изјави Меј за време на Глобалниот бизнис-форум на Блумберг.

Покрај ЕУ, таа објасни дека Кралството би сакало да развие поамбициозни планови и односи со други земји и бизниси ширум светот.

„Без разлика на кое поле работите, ако инвестирате во Британија по излезот од ЕУ, нашата земја ќе ви понуди најниски даноци“, изјави премиерката.

Меј ја повика Светската трговска организација да воведе промени со кои ќе се адаптира на промените на глобалната економија.

„Светката трговска организација мора да земе поголем замав и во својот мандат да воведе промени и реформи кои ќе ја задржат довербата во системот“, таа заклучи.